30 Mart seçimlerine eski kanunla gidilmesi durumunda CHP’nin Ankara, Ordu, Mersin ve Antalya’yı kazanabileceği hesaplandı.
TBMM’de benimsenen ve nüfusu 750 binin üzerindeki illeri büyükşehir yapan yasa değişikliği ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine katılan seçmen sayısı arttı. 30 Büyükşehirde il sınırları içinde yaşayan her seçmen Büyükşehir Belediye Başkanına da oy verdi. 2009′da uygulanan yasada Büyükşehir Belediye Başkan adayına sadece metropol ilçelerde oturan seçmenler oy veriyor, şehir dışı ilçelerde oy kullanılamıyordu.
KIRSAL KESİM OYLARI
Yeni sistem ile Büyükşehir adaylarına kırsal kesimden de oy geldi ve kırsal kesim oyları genellikle AKPden yana oldu. 30 büyükşehirden 18’ini AKP, 6’sını CHP, 3’ünü MHP, 2’sini BDP, 1’ini de bağımsız aday kazandı. Yasa değişikliğinin ardında büyükşehir olan 14 ilde AKP 6, CHP 4, MHP 2, BDP 1 ve Mardin’de de bağımsız aday kazandı.
Son yasa ile büyükşehir olan Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya ve Trabzon’da oylarını artırarak kazanan AKP, Balıkesir’i MHP’den, Ordu’yu CHP’den aldı. AKP halen tartışmalı olan Ankara’da ise kırsal ilçelerden gelen oylarla ve ”Bütünşehir” yasası sayesinde öne geçti.
AKP büyükşehir olan Mardin’i bağımsız aday Ahmet Türk’e, Manisa’yı MHP’ye ve Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin’in aday olduğu Hatay’ı da CHP’ye kaptırdı. Van’da BDP adayı kazandı. AKP, Konya, Kayseri, Kocaeli, Gaziantep, Erzurum, Samsun ve Sakarya’da da 2009’daki oy oranlarını koruyarak kazandı.
Aydın’da büyükşehir yasası da AKP’ye yeterli olmadı. Mevcut CHP’li başkan Özlem Çerçioğlu, yüzde 43,4 ile seçimi kazandı. AKP’li Mustafa Savaş, yüzde 28 oy aldı. Yasayla AKP adayı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur yüzde 38,5 oy alarak başkanlığı MHP’den almayı başardı. AKP, Kahramanmaraş ve Malatya’da oylarını artırarak kazandı. Kaybettiği Manisa’da da AKP oyları arttı. Büyükşehir yasası Mardin’de ise AKP’ye kaybettirdi.
0 comments:
Yorum Gönder