Twitter’ın kapatılmasının ardından gözler Youtube’a çevrildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Youtube’a yazı gönderdi.
Ses kayıtları soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Youtube’a yazı yazarak malum ses kayıtlarının yüklendiği IP adreslerinin gönderilmesini talep etti. Hatırlanacağı üzere, Twitter’ın kapatılmasında mahkeme sahte hesapların kapatılması yönünde karar almıştı, ancak TİB kökten kapatma yolunu tercih etti.
YOUTUBE HENÜZ YANIT VERMEDİ
Al Jazeera’nin haberine göre, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu, ses kayıtlarının bazılarının Hindistan ve Fransa’dan yüklendiği tespit etti ancak, tam olarak nereden yüklendiğinin tespiti için IP adresine ihtiyaç duyuluyor. Youtube ise henüz başsavcılığın talebine yanıt vermedi. Youtube, yalnızca katalog suçlarda IP adreslerini savcılarla paylaşıyor. Bu suçlar ise şu şekilde sıralanıyor: “İntihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama.”
IP ADRESLERİ 90 GÜN SAKLANIYOR
Dijital mahremiyet ve ifade özgürlüğü gibi konuların Silikon Vadisi’ndeki en büyük savunucularından Google’ın şirketi olan Youtube, IP adreslerini yalnızca 90 gün boyunca saklıyor. 90 günü aşkın olaylarda ise “kayıt bulunamadı” şeklinde yanıt gönderiyor. Türkiye’de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), trafik kayıtlarını 5 yıl boyunca muhafaza ediyor.
DAHA ÖNCE DE KAPATILMIŞTI
Daha önce Atatürk’e hakaret içerikli yayınlar yapıldığı gerekçesi ile soruşturma savcısı Kürşat Kayral tarafından Youtube’a yazı gönderilmiş ancak hiçbir geri dönüş alınamamıştı. Bu yüzden erişime engellenen Youtube, ilgili içeriklerin kaldırılmasından 2,5 yıl sonra Türkiye’de yeniden erişime açılmıştı.
Kaynak : http://www.turkmemur.net/haber-Yasak-s305ras305-Youtube8217da-269902/#ixzz2xAwg0cPs
0 comments:
Yorum Gönder