İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tomografi çektirmek isteyen bir hastanın başına gelenler yeni bir sistemi ortaya çıkardı. Kendisine 2 ay sonrası için tomografi randevusu verilen hastaya 60 TL vermesi halinde birkaç gün sonrasına randevu verilebileceği söylendi. Hastane müdürlüğü konuyla ilgili olarak bir açıklama yapmadı. Sağlık Bakanlığı ise kamu hastanelerinde böyle bir uygulamanın yapılmadığını ifade etti.
İstanbul’un en büyük hastanelerinden olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesinde son derece enteresan bir ‘randevu’ sistemi ortaya çıktı. Tomografi için hastaneye giden bir hastaya dün yoğunluktan dolayı Ağustos ayına randevu verildi. Hasta durumunun ağır olduğunu söylediği zaman kendisine 60 lira vermesi karşılığında 'mesai saatleri' dışında tomografisinin iki gün sonra çekilebileceği bilgisi verildi. Konuyla ilgili olarak ulaştığımız Cerrahpaşa Hastanesi Tıp Fakültesi Müdürlüğü bir açıklamada bulunmadı.
'YENİ SAĞLIK SİSTEMİNİN ÖZÜ BU...'
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç söz konusu ‘parayı ver randevuyu al’ uygulamasıyla ilgili olarak, “Yeni sağlık sisteminin özü bu. Bu uygulamada bir suiistimal söz konusu. Hastaneler mesai saatleri dışında eleman çalıştırdıkları zaman böyle bir uygulamaya gidebiliyorlar. Biz İstanbul Tabib Odası olarak bu uygulamaların hepsine karşıyız. Hastanın hayati tehlikesi varsa ve parası yoksa ne yapacak? Mide tümörü için film çektirmek isteyen bir insan için 6 ay çok önemli bir süredir” diye konuştu. Söz konusu uygulamayı hayata geçirmeyi reddeden bir çok öğretim üyesi olduğunu belirten Mengüç, “Kamusal bir güvence altında beni o hastanın sağlığı ilgilendirir diyenler de var” ifadesini kullandı.
VIP HASTA
Sağlık sektörü kaynaklarından alınan bilgilere göre ‘parayı ver randevuyu al’ sistemi VIP hasta olarak adlandırılıyor. VIP hastalar fark ödeyip aylarca beklemek yerine birkaç gün içinde işlerini halledebiliyorlar. Bu uygulamayı yapan bazı üniversite hastaneleri ise ‘Mesai saatleri dışında öğretim üyesi çalıştırdıkları için’ fark aldıklarını belirtiyorlar. Fakat hastalardan alınan bilgilere göre ‘parayla alınan’ randevular bazen saat 20:00’da, bazen de öğleden sonra saat 13:00’da gerçekleşiyor.
DEVLET ÜCRETSİZ VERMEK ZORUNDA
sağlık bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre ise hastalardan erken randevu için böyle bir ücret alınması kamu hastanelerinde yapılan bir uygulama değil. Bakanlık kaynakları, “Devlet sağlık hizmetini ücretsiz vatandaşa vermek zorunda fakat üniversitelerde yapı biraz daha farklı olabilir” diye konuştu. can mumay hürriyet
0 comments:
Yorum Gönder